Ártalmatlannak Tűnhet

De a rotavírus súlyos kiszáradáshoz, akár többnapos kórházi kezeléshez vezethet. Kérje időben gyermekorvosától a kétadagos, szájon át adható Rotarix védőoltást!

Mi az a rotavírus?

A rotavírus egy apró kórokozó, amely a csecsemőknél és a kisgyermekeknél előforduló heveny hányás és hasmenés egyik leggyakoribb oka. A gyermekek többsége 5 éves koráig átesik rotavírus-fertőzésen, emiatt sok édesanya hajlamos jelentéktelen gyerekbetegségnek tekinteni.

Ez azonban tévedés: ebben a korosztályban a kórházi kezelést igénylő hasmenéses betegségek oka legtöbbször éppen a rotavírus.

 

A rotavírus nem olyan ártalmatlan, mint gondolnánk

A rotavírus gyakori betegség, és komoly veszélyt jelenthet a gyermekekre. Gyors terjedése és ellenálló képessége miatt rendkívül nehéz elkerülni; a betegség tünetei olyan erősek lehetnek, hogy akár infúziós kezelésre is szükség lehet.
Azt gondolhatnánk, hogy az ilyen esetek száma elenyésző.
Sajnos a valóság az, hogy Közép-Európában minden harmincadik rotavírussal megfertőződött kisgyermek kórházba kerül a súlyos fertőzés következtében.

Ráadásul a legkisebbek vannak a leginkább veszélyben: jellemzően a gyermekek első rotavírus-fertőzése jár a leghevesebb tünetekkel. Minél fiatalabb korban éri őket az első fertőzés, annál nagyobb az esélye annak, hogy kiszáradnak, és emiatt kórházba kerülnek. A fertőzés leggyakrabban a 6-24 hónapos korosztályt érinti, mert az immunrendszerük kevésbé ellenálló a rotavírussal szemben. Sajnos a kiszáradás veszélye is ebben az életkorban fenyeget leginkább.

A Magyarországon rotavírus okozta betegség miatt az 5 éven aluli, kórházba kerülő gyermekek több mint 60 százaléka 24 hónaposnál fiatalabb, 3 százalékuk szorul intenzív osztályon ellátásra, és átlagosan több mint 5 napot töltenek a kórházban.

Életünk során többször is áteshetünk rotavírus-fertőzésen, azonban két átvészelt fertőzés után, már nagy valószínűséggel nem lesz súlyos, kórházi kezelést igénylő rotavírus-fertőzésünk.

Melyek a rotavírus-fertőzés tünetei?

A rotavírus-fertőzés tünetei: vizes hasmenés (napi 10-15 széklet vagy akár több), hányás, láz, hasfájás, étvágytalanság.
A rotavírus-fertőzés gyakran enyhe lefolyású betegség, de a pár napos lappangási idő után a tünetek sokszor viharos gyorsasággal jelentkeznek, és akár 3-7 napig is eltarthatnak. Minél gyakoribb a hasmenés vagy hányás, annál nagyobb a folyadékveszteség. A kisgyermek láza magasra szökhet, és lázgörcs is kialakulhat. A betegség következtében ritkán felborul az elektrolit-háztartás is, idegrendszeri görcsök és keringés-összeomlás is bekövetkezhet. Súlyos kiszáradás esetén elkerülhetetlen a kórházi kezelés.

Melyek a kiszáradás jelei? A gyermek:
 • bágyadt, elesett, csöndes,
 • étvágytalan,
 • kevesebbet pisil a szokásosnál,
 • vizelete sötét,
 • szája száraz, nyelve lepedékes,
 • szomjas – ezt a kisbabák rendszerint sírással jelzik, vagy különösen mohón nyúlnak a folyadék után,
 • szeme karikás, beesett,
 • bőrének rugalmassága csökken, a bőr ráncolhatóvá válik,
 • súlya csökken,
 • lehelete jellegzetes szagú („acetonos”).

Csecsemők esetében érdemes a szülőnek végigsimítani a kisbaba fejét, hiszen a besüppedt nagykutacs szintén folyadékhiányra utalhat.

A Kiszáradás tüneteinek észlelése esetén nem szabad várni, minél hamarabb orvoshoz kell vinni a gyermeket!
Hogyan fertőződhet meg a gyermekem?

Gyakori tévhit, hogy a rotavírus tipikusan koszos, rendezetlen környezetben terjed. Ez nem így van: a rotavírus gyakorlatilag bárhol jelen lehet a gyermeke körül.
A rotavírus a fertőzött széklettel szennyezett tárgyakról, kézről, játékokról juthat be a gyermek szervezetébe, de a levegő porszemcséire tapadt vírust be is lélegezhetjük. Még ha a legapróbb részletekbe menően is ügyel a higiéniára, a rotavírus akkor is megfertőzheti a gyermekét. Mivel a vírus napokig életben maradhat a szennyezett felületeken, akár egy látogató családtag ruházatáról is a gyermeke közelébe kerülhet.

Hogyan kezelhetjük a rotavírus-fertőzést?
 • A rotavírus-fertőzésnek oki kezelése nincs, csak tüneti terápia lehetséges.
 • Ennek lényege és legfontosabb eleme az elveszített folyadék és ásványi anyag pótlása. Javasolt, hogy mindenképpen mérjük és írjuk le, hogy mennyi folyadékot adtunk a gyermekünknek.
  A szájon keresztüli folyadékpótlásra a legalkalmasabb a gyógyszertárakban kapható úgynevezett orális rehidráló folyadék, amely tartalmazza a szervezet egyensúlyához szükséges ásványi anyagokat és sókat. Óvakodjunk a magas cukortartalmú folyadékoktól és a szénsavas üdítőktől, mert cukortartalmuk révén tovább fokozhatják a hasmenést. A hányás és a láz tovább súlyosbíthatja a folyadékveszteséget, és megnehezíti a folyadékpótlást. Hányás esetén kortyonként, néhány perc szünetet tartva próbáljuk meg pótolni a folyadékot.
 • Amennyiben a folyadékpótlás otthon nem oldható meg, vagy lényegesen nagyobb a hányással, hasmenéssel, láz miatt elveszített folyadékmenniység, mint a bevitel, akkor kórházi felvétel, infúziós kezelés megkezdése válhat szükségessé.
 • A hányáscsillapító gyógyszerek bágyadttá, aluszékonnyá tehetik a kisgyermeket, ami tovább nehezíti az itatását. A láz csillapítására recept nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapító gyógyszereket adhatunk az előírt adagolásnak megfelelő mennyiségben vagy az orvos utasítása alapján.
 • Mivel a vírus a széklettel ürül, ezért székletfogó, hasfogó gyógyszerek adása sem javasolt.
 • A szoptatást ne hagyjuk abba. Az anyatej segíti a bélflóra helyreállítását, tartalmaz anyai ellenanyagokat, gyorsan felszívódó ásványi anyagokat és cukrokat.
Hogyan védhetem meg a gyermekemet a rotavírus ellen?

A higiénia fontos, de csak korlátozott védelmet nyújthat a rotavírus terjedése ellen. A védőoltás azonban hatékonyan előzi meg a súlyos, kórházi kezelést igénylő eseteket. Azokban az országokban, ahol a rotavírus elleni oltást rutinszerűen adják, jelentős, 95% feletti visszaesést mutattak ki a rotavírus miatti kórházi kezelésekben.
A korai védelem kulcsfontosságú a csecsemőknél, mert őket veszélyezteti leginkább a kiszáradás.

Mit kell tudnom a védőoltásról?

Kisbabáját már 6 hetes korától fájdalommentesen beoltathatja a szájon át adható, kétadagos Rotarix vakcinával. A két adag beadása között legalább 4 hétnek kell eltelnie, így kisbabája már akár 12 hetes korára védett lehet a betegséggel szemben.

Sok édesanya azt gondolja, hogy a rotavírus elleni oltás beadatásával sokáig ráér, azonban a kisbaba korai védelme kulcsfontosságú. Feltétlenül figyeljen oda arra, hogy gyermeke még 24 hetes kora előtt megkapja mindkét adag oltást.

Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Rotarix vakcinával az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:

 • Gyakori (10 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő): hasmenés, ingerlékenység
 • Nem gyakori (100 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetében fordul elő): hasi fájdalom, puffadás, a bőr gyulladása.
Gyakori kérdések a rotavírus elleni védőoltás kapcsán:
Milyen életkortól adható a védőoltás?

A legtöbb védőoltással ellentétben a rotavírus elleni vakcina beadásának nemcsak alsó, hanem felső életkori határa is van.
A kétadagos oltóanyag 6 hetes kortól mindössze 24 hetes életkorig alkalmazható, idősebb életkorban már nem. Tehát éppen arra az életkorra, amikor a legnagyobb a kockázata a súlyos fertőzésnek (6-24 hónapos kor), ki kell alakítanunk a megfelelő védelmet.

Hazánkban két védőoltás van forgalomban: az egyik 2, a másik 3 adagos. Mindkét védőoltásnál az egyes adagok beadása között minimum 4 hétnek kell eltelnie, és figyelni kell az utolsó adag időpontjára is. Ezért már az első hónapokban érdemes érdeklődni a gyermekorvosnál, és megfontolni, átgondolni a védőoltás beadatását. Sok szülő akkor hall valamit a rotavírusról, amikor már lekésett az oltás beadásáról.

Mennyi idő alatt biztosít védelmet a védőoltás?

Az utolsó adag beadása után két héttel az oltás már hatásos védelmet biztosíthat a rotavírus-fertőzés súlyos formája ellen.

Hogyan kell beadni a védőoltást?

Az oltás fájdalommentes, szájon át (szúrás nélkül) adják be a babáknak.

Vényköteles-e az oltóanyag?

Igen, csak orvos írhatja fel.

Kell-e figyelni a baba étkezésére az oltás előtt?

Nem. Sem az oltás előtt, sem az oltást követően nem kell korlátozni a baba étel- és italfogyasztását. Mivel a vakcina szájon át adandó be, érdemes arra odafigyelni, hogy a visszaöklendezés elkerülése miatt ne jóllakottan, teli pocakkal érkezzünk az oltás beadására.

Beadható-e más oltással együtt a rotavírus elleni védőoltás?

Igen. A rotavírus elleni védőoltás beadható a hazai kötelező oltásokkal együtt (azokkal egyidőben vagy a köztük levő időszakokban is). Mivel az injekcióstűvel adott védőoltások felvételekor előfordul, hogy a csecsemő sírva fakad, érdemes a szájon át adható rotavírus elleni védőoltással kezdeni, ha egyidőben történik az immunizáció a kötelező oltással.

Milyen mellékhatásai lehetnek az oltásnak?

A rotavírus elleni vakcinákkal végzett klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a védőoltás jól tolerálható. A leggyakrabban észlelt mellékhatások a következők voltak: hasmenés és ingerlékenyég. A védőoltást követően hasi fájdalom, puffadás, a bőr gyulladása is előfordulhat.

Hogyan kell tárolni az oltóanyagot?

Az oltóanyagot – hasonlóan más védőoltásokhoz – hűtőszekrényben, 2-8 °C fokon kell tárolni és szállítani. Éppen ezért érdemes hűtőtáskát vinni magunkkal a patikába. A másik lehetőség az, hogy az orvoshoz menet hozzuk el a vakcinát a gyógyszertárból, közvetlenül az oltás előtt. Fagyasztani tilos!

Mi az olcsóbb, a betegség vagy a védőoltás?

A rotavírus elleni védőoltás nem tartozik a kötelező védőoltások közé Magyarországon, ezért a szülők fizetik az oltás teljes árát.
A betegség átvészelése nem olcsó, hiszen ilyenkor tucatszám kell vásárolni pelenkát, törlőkendőt, fertőtlenítőszereket, bébiitalokat, sópótlókat, a bélflóra helyreállítását segítő gyógyszereket. Arról nem is beszélve, hogy a gyermek immunrendszere legyengül a fertőzés miatt, ami a további megbetegedések kockázatát növeli.

Dr. Onozó Beáta
Klinikai védőoltás szaktanácsadó
klinikai immunológus, allergológus, gyermekgyógyász
Szegedi Tudományegyetem, Gyermekgyógyászati Klinika

Kedves Anyukák és Apukák!

ÖRÖMMEL ÉRTESÍTJÜK ÖNÖKET ARRÓL, HOGY AZ AKCIÓBAN RÉSZT VEVŐ GYÓGYSZERTÁRAKBAN A ROTAVÍRUS-FERTŐZÉST MEGELŐZŐ 2 ADAGOS, SZÁJON ÁT ADHATÓ ROTARIX VÉDŐOLTÁS MOST 18 799 FT/ADAG AJÁNLOTT, KEDVEZMÉNYES, BRUTTÓ FOGYASZTÓI ÁRON KAPHATÓ!*

A védőoltás vényköteles. A 2 adag beadása között legalább 1 hónap szünetet kell tartani, a második adagot a babának 6 hónapos koráig meg kell kapnia. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
A védőoltással és rotavírussal kapcsolatos további kérdéseivel forduljon bizalommal házi gyermekorvosához!

A patikakereső segítségével megtalálhatja az Önhöz legközelebbi, akcióban résztvevő patikát!

Figyelem! Az ár patikánként eltérő lehet, és nem minden akcióban részt vevő gyógyszertár regisztrált a honlapunkon, ezért az ajánlott, kedvezményes 18799 Ft/adag bruttó fogyasztói árról kérdezze gyógyszerészét.

*A védőoltás egészségpénztári számlára, kártyára is megvásárolható.

 

  Patikák országszerte Szűkítse a listát az Önhöz legközelebbi patikákra.
Aesculap Patika / 7100 Szekszárd Széchenyi u. 64. Weboldal Útvonalterv
ALLEE Gyógyszertár / 1117 Budapest Váli u. 3 Weboldal Útvonalterv
Alma Gyógyszertár Bartók / 1033 Budapest Harrer Pál u. 10. Weboldal Útvonalterv
Alma Gyógyszertár Dunapart / 1138 Budapest Váci út 178. Weboldal Útvonalterv
Alma Gyógyszertár Gömb / 1139 Budapest Gömb u. 4/b. Weboldal Útvonalterv
Alpha Patika / 8000 Székesfehérvár József Attila utca 39. Weboldal Útvonalterv
Amfora Gyógyszertár / 1148 Budapest Fogarasi út 18. Weboldal Útvonalterv
Anna Gyógyszertár / 2234 Maglód Katona J. u. 25. Weboldal Útvonalterv
Apaffy Patika / 6900 Makó Apaffy u. 21 Weboldal Útvonalterv
Apolló Gyógyszertár (Tesco) / 4030 Debrecen Mikepércsi út 73/a Weboldal Útvonalterv
Aqua Fontis Gyógyszertár / 2194 Tura Petőfi tér 25. Weboldal Útvonalterv
Aquincum Patika / 1036 Budapest Lajos 131 Weboldal Útvonalterv
Arany Kígyó Gyógyszertár / 2370 Dabas Szent István út 52. Weboldal Útvonalterv
Arany Mérleg Gyógyszertár / 3700 Kazincbarcika Mikszáth út 6 Weboldal Útvonalterv
Patika regisztráció
A honlapon történő regisztrációjával Ön hozzájárul, hogy a patika Ön által megadott adatai megjelennek a rota.hu weboldalon.
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
Kérdezze
szakorvosunkat

A rotavírus elleni védőoltást 6 hónaposnál idősebb gyermeknek már semmiképpen sem lehet beadatni?

Nem, a rotavírus elleni vakcinákat hat hónapos kor előtt kell beadni az oltások alkalmazási előírásának megfelelően. A két adagos oltásnál a vakcinációt lehetőleg 16 hetes kor előtt kell elvégezni, de 24 hetes korig mindenképp be kell fejezni. A három adagos oltásnál az első dózist 6 hetes kortól, de legkésőbb 12 hetes korig kell beadni, a 3. adagot legkésőbb 32. héten lehet alkalmazni.

Rotavírus okozta hasmenéses betegség alatt folytatható-e a szoptatás?

Természetesen igen.

Milyen tünetekkel jár újszülöttkorban a rotavírus fertőzés?

A baba tünetei lehetnek csak hányás, vagy gyakoribb székletürítés. Figyelni kell arra, hogy van –e elegendő vizelete a babának! Általában minden etetéskor van vizeletes pelenka. Étvágycsökkenés, kevesebb vizelet esetén forduljanak orvoshoz.

A rotavírus elleni oltás első adagja után jelentkező hasfájás, zöldes, hígabb széklet jelentkezett és a baba étvágya csökkent. Az oltás miatt történt –e, hiszen mindez a lehetséges mellékhatások között fel van sorolva? Be lehet-e adni a második adagot?

Az, hogy az oltás után történik egy esemény, nem feltétlen jelent ok-okozati összefüggést, lehet pusztán időbeli egybeesés is. Az oltóanyagok betegtájékoztatójában szereplő mellékhatásokat úgy kell értelmezni, hogy minden tünet, ami valaha az oltás utáni időszakban előfordult, az szerepel a tájékoztatóban - összefüggést az oltással ez nem jelent feltétlen. A rotavírus elleni oltóanyag direkt hatása az oltási betegség, ami enyhe hasmenéssel jár. A zöldes széklet tükrözhet táplálási hibát, legelőször a legegyszerűbb, legpraktikusabb megoldáson kell gondolkodni. Az oltással megvédte gyermekét egy olyan súlyos állapottól, ami miatt a 2 éves kor alatti gyerekek leggyakrabban kórházba kerülnek! A második oltás beadásának nincs ellenjavallata, a megfelelő védelem eléréséhez a teljes oltási sorra van szükség.

A rotavírus elleni oltással miért nem védhető ki biztosan a betegség? Igaz, hogy az oltás csak a vírus néhány típusa ellen véd, bár sok típusa is van?

Röviden a magyarázat, hogy egyetlen oltás sem ad 100%-os védettséget, pláne olyan fertőzésnél, aminek természetes átvészelése sem jár tökéletes védettséggel. Miután az oltóanyagban található antigének gyengítettek, annak érdekében, hogy ne okozzanak betegséget, az immunválasz sem lehet olyan erőteljes, mint a természetes fertőzés kapcsán. Az oltóanyagokat azonban úgy fejlesztették, hogy minden földrészen a leggyakoribb fajták ellen képes legyen védettséget kiváltani. A rotavírus elleni oltások 100%-os nyeresége az, hogy utána, ha bekövetkezik a fertőzés, akkor enyhe betegség zajlik, ahogy a természetben is így történik, a kórházi kezelés elkerülhető.

A rotavírus elleni oltás után mikor kell emlékeztető oltást adni?

A rotavírus elleni védőoltás esetén nincs emlékeztető oltás. Az oltási sor két vagy három adagos, ez a csecsemőkori oltás 2 éves korig véd a súlyos, kórházi kezelést igénylő rotavírus fertőzés ellen, addig amíg ez a fertőzés a LEGTÖBBSZÖR előfordul!

További kérdése van a rotavírussal kapcsolatban?
Tegye fel szakértőnknek!
X
Adatvédelmi nyilatkozat

Adatvédelmi nyilatkozat GSK Internet Adatvédelmi nyilatkozat Az információk felhasználása, adatvédelem és az Internet titoktartási nyilatkozat

Az oldalról

A honlap tulajdonosa és működtetője a GlaxoSmithKline Kft (1124. Budapest Csörsz u. 43.), a továbbiakban: GSK.
Az alábbiakban a GSK adatkezelési elveiről olvashat. Kérjük gondosan olvassa el az alábbi elveket. A GSK jogosult az Adatkezelési elvek megváltoztatására, aminek esetén az új Adatkezelési elveket feltölti a honlapra. A honlap használatával elfogadja az Adatkezelési elveket, ha ezekkel nem ért egyet, kérjük ne használja az oldalt.
A GSK felelősséget vállal a weboldal látogatók személyiségi jogainak védelméért és a személyes adatok védelme kiemelten fontos számunkra.
Ne feledje azonban, hogy az interneten keresztül továbbított információk biztonsága nem biztosítható.

Személyes adatok

A GSK gyűjt személyes azonosításra alkalmas adatokat: teljes név, születési dátum, szakterület, pecsétszám, telefonszám, munkahely neve, e-mail cím de csak akkor, ha Ön önként adta meg nekünk ezen az oldalon. Ezeket az információkat az egészségügyi szakdolgozóknak szánt zárt weboldalra történő belépés céljára, a szolgáltatások színvonalának növelése, a weboldal tartalom minőségének javítása érdekében használjuk fel, illetve arra, hogy válaszoljunk a megkeresésekre, valamint rendszeres tájékoztatást küldjünk Önnek levélben és e-mail-ben. Az adatkezelés és -feldolgozás jogalapja az érintettek előzetes és részletes tájékoztatáson alapuló, határozott hozzájárulása. A személyes adatok kezelése határozatlan ideig, de legkésőbb az Ön leiratkozásáig tart.

Adatkezelő, adatfeldolgozó neve, címe, elérhetőségei: GlaxoSmithKline Kft., 1124 Budapest, Csörsz u. 43. mint adatkezelő, valamint ENEF Fejlesztési és Kereskedelmi Kft., 2151 Fót, Mária u. 14/a (OFTEX adatbázis validáció) mint adatfeldolgozó, EQ Marketing Kft., 1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 42. (hírlevél küldés) mint adatfeldolgozó, ZIM Insight Reklámügynökség, 1012 Budapest, Logodi u. 34/b (hírlevél küldés) mint adatfeldolgozó. Ettől eltérő adatkezelés esetén tájékoztatást adunk, amikor Ön megadja az ehhez szükséges információkat. Ahol Ön hozzájárulását adja az adatkezeléshez, mi hasznos információkkal, hírekkel szolgálhatunk, értesíthetjük új szolgáltatásainkról, illetve kérhetjük az Ön véleményét szolgáltatásainkkal kapcsolatban, amennyiben Ön ehhez kifejezett hozzájárulását adja.

Kérjük, szíveskedjék figyelembe venni, hogy személyes adatainak megadásával Ön hozzájárul, hogy a rendelkezésünkre bocsátott információkat a fenti célokra feldolgozzuk. Ön hozzájárul, hogy a fenti célokra a GSK és a GlaxoSmithKline vállalatcsoportjai, valamint az illetékes hatóságok információt gyűjtenek vagy kutatnak feltétezett gyógyszer-mellékhatásokról és ezeket az információkat felhasználhatják és tárolhatják. A GSK által kiválasztott szolgáltatók mint feltüntetett adatfeldolgozók is használhatják és tárolhatják az Ön adatait, összhangban a GSK fenti célokkal kapcsolatban megfogalmazott utasításaival és a magyar előírásokkal.

Ebben az összefüggésben megjegyezzük, hogy az Ön adatait az Európai Unión kívüli országokban is tárolhatjuk és/vagy használhatjuk, amennyiben Ön ehhez kifejezetten hozzájárul. Bár a törvényi szabályozás az Európai Unión kívüli országokban eltérhet az európai uniós jogszabályoktól, a GSK mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje az Ön adatait, illetve, hogy azokat illetéktelenek jogtalanul használják fel.

Tájékoztatjuk, hogy ezt a honlapot és bármilyen adatbázist, amely Ön által megadott információkat tartalmaz, a GSK szerződéses európai unióbeli tárhelyszolgáltatójának szerverein tároljuk, az egyesült királyságbeli GSK által meghatározott instrukciók alapján és ezzel az adatvédelmi irányelvvel, valamint az Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (A továbbiakban: "Infotv.") rendelkezéseivel összhangban.

Ön jogosult kérelmezni az adatkezelőnél tájékoztatását személyes adatai kezeléséről, személyes adatainak helyesbítését, valamintszemélyes adatainak törlését vagy zárolását. Ön jogosult másolatot kérni a GSK Önre vonatkozó adatkezelésével kapcsolatos információkról és amennyiben azok pontatlanul szerepelnek, kérheti azok helyesbítését. Az adatkezelő tájékoztatást ad az érintett általa kezelt, illetve az általa vagy rendelkezése szerint megbízott adatfeldolgozó által feldolgozott adatairól, azok forrásáról, az adatkezelés céljáról, jogalapjáról, időtartamáról, az adatfeldolgozó nevéről, címéről és az adatkezeléssel összefüggő tevékenységéről, továbbá - az érintett személyes adatainak továbbítása esetén - az adattovábbítás jogalapjáról és címzettjéről. A tájékoztatás megtagadása esetén az Adatkezelő írásban közli Önnel, hogy a felvilágosítás megtagadására mely jogszabályi rendelkezése alapján került sor. A felvilágosítás megtagadása esetén az Adatkezelő tájékoztatja Önt a bírósági jogorvoslat, továbbá a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság) fordulás lehetőségéről. Ezen kívül Önt megilleti a személyes adatai kezelése elleni tiltakozás joga is. Amennyiben a tiltakozása alapján az Adatkezelő által meghozott döntéssel nem ért egyet, úgy bírósághoz fordulhat az Infotv-ben foglaltak feltételek szerint.

Amennyiben Ön az Adatkezelőnek a kérelem tárgyában me+ghozott döntésével nem ért egyet, az ellen – annak közlésétől számított 30 napon belül – bírósághoz fordulhat.

Jogorvoslati lehetőséggel, panasszal, bejelentéssel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál lehet élni.

Az adatkezeléssel kapcsolatos részletes jogokat és jogorvoslati lehetőségeket az Infotv. 14. § - 23. §, valamint az 52. § - 71.§ tartalmazza.

Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
Székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.
Honlap: http://www.naih.hu
E-mail: ugyfelszolgalat@naih.hu

Ha kapcsolatba kíván lépni a velünk, elérhet minket postai úton: GlaxoSmithKline Kft., 1124 Budapest, Csörsz u. 43., telefonon +36-1/225-5300 vagy e-mailben: info.hungary@gsk.com.

Felhívjuk figyelmét, ha a weboldalon elérhető bármelyik funkción keresztül egy linket küld egyik ismerősének, az e-mailt úgy küldi ki a rendszer, hogy az e-mail címet nem tároljuk el a szervereken.

Személyes adatok megosztása

A GSK harmadik fél részére semmilyen célból sem ad el, ill. kölcsönöz személyes információkat. Bizonyos speciális esetekben, a következő körülmények között tesszük közzé személyes információit: (i) a jelen adatvédelmi nyilatkozatban megjelölt adatfeldolgozók jogosultak hozzáférni az adatokhoz a jelen nyilatkozatban foglalt terjedelemben. (ii) amennyiben okunk van azt gondolni, hogy személyes információk felfedése szükséges annak érdekében, hogy azonosítsuk azokat a személyeket, felvegyük a kapcsolatot azokkal a személyekkel, ill. jogi eljárást indítsunk azok ellen a személyek ellen, akik Önnek kárt okozhatnak; vagy a GSK jogaiban és tulajdonában kárt okoznak, ill. beleavatkoznak a GSK működésébe, vagy akik a honlap egyéb használóinak okoznak kárt, ill. tevékenységeikkel bárkinek is kárt okoznak. (iii) amikor a törvény szükségessé teszi, ill. amikor a törvényt betartató hatóságok kérik azt bűnügyi kivizsgálásokkal kapcsolatban, vagy amikor a polgári, ill. a közigazgatási hatóságok függő polgári ügyek és közigazgatási eljárások kivizsgálásakor kérik azt.

Nem személyes adatok

A GSK is gyűjt statisztikai célra személyes azonosításra nem alkalmas információkat az alábbi célokra: pl. a weboldal látogatók számának követése, hány felhasználó töltötte le a weboldal egyes oldalait, valamint a látogatóink internet szolgáltatóinak domain nevét. Ezeket a statisztikai információkat arra használjuk, hogy megértsük, hogyan használják látogatóink weboldalainkat, ezáltal javítva szolgáltatásainkat. Ezeket az adatokat más GSK vállalatokkal is megoszthatjuk. Ebben a folyamatban személyes adatokat nem osztunk meg.

IP-címek használata

Az IP cím (Internet Protokol cím) olyan számsor, amely az internetszolgáltatóhoz, vagy a helyi hálózathoz (LAN), vagy a széles területre kiterjedő hálózathoz (WAN) történő kapcsolódás során számítógépét azonosítja. Az IP cím alapján a web szerverek automatikusan azonosítják számítógépét, amíg Ön online kapcsolatban van.
A GSK a rendszeradminisztráció, és az oldalhasználat ellenőrzése céljából gyűjthet IP címeket. Személyes információgyűjtés céljából általában nem rendeljük hozzá a felhasználókat az IP címekhez, ami azt jelenti, hogy ugyan minden felhasználót feljegyzünk, de a felhasználó anonim marad. Az IP címeket abban az esetben használjuk a felhasználók azonosítására, ha szükségesnek véljük az oldal használati feltételeinek betartatását, szolgáltatásunk, weblapunk, ill. egyéb felhasználóink védelmét.

Felelősség

A Honlap használatából eredő kockázatot Ön viseli. Az információk változtatás nélkül kerülnek fel a Honlapra, és technikai pontatlanságokat vagy nyomdai hibákat is tartalmazhatnak. GSK fenntartja magának a jogot, hogy bármikor, előzetes értesítés nélkül kiegészítse, törölje vagy módosítsa a Honlapon található információkat.

GSK nem vállal garanciát, beleértve, de nem kizárólagosan a Honlapon található információknak vagy tartalomnak bármilyen konkrét célra való alkalmazhatóságáért, valamint megfelelőségéért, továbbá használatáért.

GSK nem vállal felelősséget bármilyen fajta, a Honlapon megjelenő információval vagy tartalommal okozott károkért, BELEÉRTVE, DE NEM KIZÁRÓLAGOSAN, a közvetlen, közvetett, következményekből eredő vagy előre nem látható károkat. Jelen felelősséget kizáró, illetve korlátozó rendelkezés nem érinti a szándékosan okozott, továbbá emberi életet, testi épséget vagy egészséget megkárosító szerződésszegésért való felelősséget.

GSK nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyek a Honlap létezéséből, használatából, használatra képtelen állapotából, nem megfelelő működéséből, meghibásodásából, teljes egészére vagy csak egy részére vonatkozó - akár előzetes értesítés nélküli - szüneteltetéséből, illetve a teljes leállításából, eredően, továbbá vonal- vagy rendszerhibából, esetlegesen általa hordozott vírusból, vagy az adatok bárki által történő illetéktelen megváltoztatása következtében keletkeztek.

A forgalomba hozatali engedély jogosultjaként kötelesek vagyunk minden olyan nem kívánatos eseményt, amely a készítményeink használata során előfordul, kivizsgálni és továbbítani az illetékes hatóságoknak. Annak érdekében, hogy ezen kötelezettségünknek eleget tegyünk felvehetjük Önnel a kapcsolatot a meghagyott e-mail címen (vagy más elérhetőségén). Az adatokat azonban semmilyen esetben nem adjuk át harmadik személynek üzleti célokra való felhasználásra. Önnek jogában áll az adatainak felhasználására vonatkozóan hozzájárulását bármikor visszavonni e-mail formájában.

Linkek más webhelyek

Felhasználóink számára nyújtott szolgáltatásunk keretében a GSK különböző linkeket kínál egyéb GSK és további harmadik fél weboldalainak elérésére. Az itt leírt adatvédelmi irányelvek ezen oldalakra nem vonatkoznak. Kérjük, ellenőrizze azoknak a weblapoknak a jogi és titoktartási előírásait, amelyeket linkjeinken keresztül látogatni kíván.

Biztonság

A GSK szabványnak megfelelő tűzfallal és jelszó védelemmel ellátott biztonsági adathálózatot működtet. A GSK biztonsági intézkedései segítségével mindent megtesz azért, hogy az ellenőrzése alatt álló felhasználói adatok elvesztését, helytelen használatát, ill. megváltoztatását kiküszöbölje. A lent kiemelt esetektől eltekintve, kizárólag csak az arra jogosult alkalmazottaknak van hozzáférése az Ön által megadott információkhoz. Ezen túlmenően szigorú szabályok vonatkoznak azokra a GSK alkalmazottakra, akiknek vagy a felhasználók információinak adatbázisához, vagy a szolgáltatásokat működtető szerverekhez van hozzáférésük. Mivel azonban nem garantálható, hogy az adatok nem tűnnek el, helytelen felhasználásuk, valamint megváltoztatásuk nem következik be, megteszünk minden erőfeszítést annak érdekében, hogy megelőzzük e szerencsétlen történéseket.

Lépjen kapcsolatba velünk

Az Önnel kapcsolatos nálunk tárolt információiról másolatot kérhet, ill. bármikor visszavonhatja információinak a fent említett módon történő felhasználásra vonatkozó beleegyezését, címünkre eljuttatott felkeresésével.

Módosítások

Alkalmanként módunkban áll megváltoztatni jelen Adatvédelmi Nyilatkozatunkat. Amennyiben lényegbevágó változtatásunkat hajtunk végre, ezekről értesítést is közölhetünk Honlapunkon. Szeretnénk javasolni, hogy időnként tekintse át újra jelen Adatvédelmi Nyilatkozatunkat annak érdekében, hogy naprakész tájékoztatást kaphasson arról, hogy milyen módon próbáljuk megvédeni az általunk begyűjtött személyes azonosító információkat. Honlapunk folyamatos használatával Ön elfogadja Adatvédelmi Nyilatkozatunkat és az általunk végrehajtott változtatásokat is.

Kapcsolat

Örömmel fogadjuk Adatvédelmi Nyilatkozatunkkal kapcsolatos kérdéseit, hozzászólásait és kéréseit, melyeket az alábbi címre várjuk:
GlaxoSmithKline Kft (1124. Budapest Csörsz u. 43.).
e-mail: info.hungary@gsk.com

Adatvédelmi nyilvántartási szám:
NAIH-78264/2014.

Jogi nyilatkozat Jogi nyilatkozat és figyelmeztetés A használat feltételei

Amennyiben nem ért egyet a jelen nyilatkozat tartalmával, kérjük ne használja a honlapot. A jelen honlapot ("Honlap") látogató felhasználók saját felelősségükre használják. A Honlap látogatásával Ön elfogadja az alábbi feltételeket, amelyeket a GlaxoSmithKline Gyógyszer- és Egészségvédelmi Termékek Korlátolt Felelősségű Társaság (1124 Budapest, Csörsz u. 43.) ("GSK") bármikor jogosult egyoldalúan megváltoztatni.

Információk

A GSK minden ésszerű erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a Honlapon közölt információk naprakészek, valóságnak megfelelőek és pontosak legyenek. Annak ellenére, hogy a Honlap oldalai hozzáférhetőek bármely ország felhasználói számára, a közölt információk kizárólag Magyarország területén érvényesek.

Védjegyek, domain nevek, szerzői jog és az információk tulajdonjoga

A bejegyzett védjegyek, márkanevek és domain nevek minden esetben az azokat bejegyző cégek kizárólagos tulajdonát képezik. A GSK által bejegyzett védjegyeket, márkaneveket és domain neveket senki sem jogosult üzleti céllal használni, illetve mindenki köteles tartózkodni a GSK jó hírnevének megsértésétől.

A Honlapon, illetve azzal összefüggésben használt valamennyi szövegen, videón, képen és más tartalmon, továbbá az e tartalmak rendszerezésével és kiválasztásával kapcsolatos képi és technikai megoldásokon fennálló valamennyi szellemi alkotáshoz fűződő jog – különösen, de nem kizárólag szerzői és védjegyjogok, a doménnevekhez fűződő jogok valamint a know-how – kizárólagos jogosultja a GSK.
A Honlapon található bármely tartalom kereskedelmi célból megvalósuló, online, illetve bármely digitális vagy analóg adathordozó útján (pl. CD, DVD, BLUE-RAY, HD-DVD, VHS, MINI-DV kazetta stb.) történő felhasználása, így különösen forgalomba hozatala, illetve bármely formában történő terjesztése vagy értékesítése szigorúan tilos.

A GSK a Honlapon megjelent információkkal kapcsolatos minden további jogát fenntartja.

A honlapon közzétett cikkek, fotóművészeti alkotások, egyéb szerzői művek csak a GSK vagy a forrásként megjelölt szerző, illetve a kiadó írásbeli engedélyével többszörözhetőek, közvetíthetőek a nyilvánosság felé, tehetőek nyilvánosság számára hozzáférhetővé más médiumokban[Szjt. 36. § (2)].

Hivatkozások, linkek

Ha Ön a Honlap elhagyásával más internetes honlapra lép át, ezen oldalakon a jelen feltételektől eltérő feltételek érvényesek, továbbá ezen más honlapokon közölt információk helyességéért a GSK abban az esetben sem vállal felelősséget, ha a Honlapon található hivatkozással jutott oda.

Az adatok biztonsága

A Honlap bizonyos részeinek megtekintéséhez azonosításra szolgáló információkat kell megadnia, amivel Ön hozzájárulását adja ahhoz, hogy adatait azonosítása céljából a GSK felhasználja. A GSK a birtokába került adatokat kizárólag azonosítási célra használja, harmadik személy részére külön hozzájárulás nélkül nem adja tovább és nem teszi hozzáférhetővé, valamint azokat elkülönítve és titkosítva tárolja.
Kérjük, olvassa el az adatvédelmi nyilatkozatot, mielőtt személyes adatait a rendelkezésünkre bocsátaná.

A Honlapot látogatóktól származó visszajelzések

A GSK a részére a Honlapot látogatók által elküldött információkat nem őrzi meg.

Felelősség

A Honlap használatából eredő kockázatot Ön viseli. Az információk változtatás nélkül kerülnek fel a Honlapra, és technikai pontatlanságokat vagy nyomdai hibákat is tartalmazhatnak. GSK fenntartja magának a jogot, hogy bármikor, előzetes értesítés nélkül kiegészítse, törölje vagy módosítsa a Honlapon található információkat.

GSK nem vállal felelősséget, beleértve, de nem kizárólagosan a Honlapon található információknak vagy tartalomnak bármilyen konkrét célra való alkalmazhatóságáért, valamint megfelelőségéért, továbbá használatáért.

GSK nem vállal felelősséget bármilyen fajta, a Honlapon megjelenő információval vagy tartalommal okozott károkért, BELEÉRTVE, DE NEM KIZÁRÓLAGOSAN, a közvetlen, közvetett, következményekből eredő vagy előre nem látható károkat.

GSK nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyek a Honlap létezéséből, használatából, használatra képtelen állapotából, nem megfelelő működéséből, meghibásodásából, teljes egészére vagy csak egy részére vonatkozó - akár előzetes értesítés nélküli - szüneteltetéséből, illetve a teljes leállításából eredően, továbbá vonal- vagy rendszerhibából, esetlegesen általa hordozott vírusból, vagy az adatok bárki által történő illetéktelen megváltoztatása következtében keletkeztek. Jelen felelősség-kizárás, illetve -korlátozás nem vonatkozik a GSK által szándékosan okozott, továbbá emberi életet, testi épséget vagy egészséget megkárosító szerződésszegésért való felelősségre.

Kapcsolat:

Amennyiben bármely kérdése, észrevétele van, kérjük az alábbi elérhetőségeken forduljon hozzánk:

GlaxoSmithKline Gyógyszer-és Egészségvédelmi Termékek Korlátolt Felelősségű Társaság, 1124 Budapest, Csörsz utca 43., vagy az info.hungary@gsk.com e-mail címen.

HU/COM/0005/12 (3)
Az anyag aktualizálásának dátuma: 2015. március 17.
Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2016. február 17.

Kapcsolat

Üdvözöljük a www.rota.hu weboldalon!
Amennyiben kérdése, vagy észrevétele merülne fel az internetes oldallal vagy annak tartalmával kapcsolatban, kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk a https://www.gsk.hu/kapcsolatfelvetel.aspx oldalon keresztül.

Nemkívánt esemény (mellékhatás) jelentése

A GSK a törvényi előírásoknak megfelelően folyamatosan ellenőrzi valamennyi gyógyszerének biztonságosságát úgy a klinikai vizsgálatok során, mint a már forgalomba hozott termékek alkalmazása esetén. Ezek az információk hozzájárulnak termékeink folyamatos biztonsági felügyeletéhez.

Ha valamelyik termékünkkel kapcsolatban mellékhatást tapasztal, kérjük jelentse a helyi gyógyszerhatóság (OGYÉI) vagy kezelőorvosa részére, továbbá örömmel vennénk, ha felvenné a kapcsolatot helyi GlaxoSmithKline irodánkkal a lenti űrlap kitöltésével.

Amennyiben gyógyszer és termékbiztonsági vagy klinikai vizsgálattal kapcsolatos sürgős információra van szüksége, munkaidőben hívja a +36 1 22 55 499 telefonszámot vagy munkaidőn kívül a + 36 1 225 5300 számot. A megadott szám tárcsázása után, az átirányításig, kérjük, türelemmel várakozzon.

Minden jog fenntartva!
OGYÉI eng.szám:
HU/COM/0005/12(3)

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Rotarix belsőleges szuszpenzió előretöltött szájfeltétben Élő rotavírus vakcina

Mielőtt gyermeke megkapja ezt a vakcinát, olvassa el figyelmesen az alábbi tájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
 • További kérdéseivel forduljonkezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
 • Ezt a vakcinát az orvos kizárólag az Ön gyermekének írta fel. Ne adja át a készítményt másnak.
 • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
A tájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Rotarix és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Ön számára, mielőtt gyermeke megkapja a Rotarix-ot
3. Hogyan adják be a Rotarix-ot?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Rotarix-ot tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Rotarix és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Rotarix élő, legyengített emberi rotavírust tartalmazó vírus vakcina, amely védettséget ad gyermekének, 6 hetes kortól, a rotavírus okozta gyomor- és bélhurut (hasmenés és hányás) ellen.

Hogyan fejti ki hatását a Rotarix?

Csecsemők és kisgyermekek súlyos hasmenésének leggyakoribb oka a rotavírus fertőzés. A rotavírus könnyen terjed kézről szájba, fertőzött személyek székletével való érintkezés útján. A legtöbb gyermek a rotavírus okozta hasmenésből magától meggyógyul. Azonban néhány gyermeknél súlyos betegség alakul ki, erős hányással, hasmenéssel és életveszélyes folyadékvesztéssel, amely kórházi kezelést igényel.

Amikor valaki megkapja a vakcinát, immunrendszere (a szervezet természetes védekezése) ellenanyagokat (antitesteket) termel a leggyakrabban előforduló rotavírus fajták ellen. Ezen antitestek védettséget nyújtanak ezen rotavírusok okozta betegségek ellen.

Mint minden vakcina, a Rotarix sem nyújt teljes védettséget mindenkinek, akit a rotavírus fertőzés megelőzése érdekében beoltottak.

2. Tudnivalók az Ön számára, mielőtt gyermeke megkapja a Rotarix-ot

A Rotarix nem adható:

 • ha gyermekénél előzetesen allergiás reakció alakult ki rotavírus vakcinákra vagy ezen vakcina (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakció jele lehet a viszkető bőrkiütés, a nehézlégzés, az arc és a nyelv duzzanata.
 • ha gyermekénél előfordult intuszszuszcepció (olyan bélelzáródás, amikor a bél egy része kesztyűujjszerűen betüremkedik egy másik bélszakaszba).
 • ha gyermeke olyan bélrendszeri fejlődési rendellenességgel született, ami a bél saját magába történő betüremkedéséhez (intuszszuszcepció) vezet.
 • ha gyermekének olyan ritka, örökletes betegsége van, mely az immunrendszert érinti, és amit súlyos kombinált immunhiánynak (SCDI) hívnak.
 • ha gyermekének magas lázzal járó súlyos fertőzése van. Lehet, hogy az oltás időpontját el kell halasztani a gyógyulásig. Kisebbfajta fertőzés, mint megfázás, nem okoz problémát, de beszélje meg kezelőorvosával.
 • ha gyermekének hasmenése van vagy hány. Lehet, hogy az oltás időpontját el kell halasztani a gyógyulásig.
Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Rotarix gyermekénél történő alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a szakszemélyzettel, ha:

 • gyermeke gyakran érintkezik olyan személlyel (például ugyanabban a háztartásban él), akinek legyengült az immunrendszere, például rákos megbetegedésben szenved, vagy az immunrendszert legyengítő gyógyszereket szed.
 • gyermeke bármilyen emésztőrendszeri betegségben szenved.
 • gyermekének nem a megfelelő mértékben nő a testsúlya vagy magassága.
 • gyermeke olyan betegségben szenved, vagy olyan gyógyszert szed, amely csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét.

Ha gyermekénél a Rotarix beadását követően erős hasi fájdalmat, tartós hányást, véres székletet, haspuffadást és/vagy magas lázat tapasztal, azonnal értesítse orvosát/az egészségügyi szakembert (lásd a 4. „Lehetséges mellékhatások” pontot is).

Mint minden esetben, alaposan mossa meg a kezét pelenkacsere után.

Egyéb gyógyszerek és a Rotarix

Feltétlenül tájékoztassa orvosát a jelenleg vagy nemrégiben gyermekének adott vagy esetlegesen adott egyéb gyógyszerekről, valamint ha a gyermek a közelmúltban bármilyen más oltást kapott.

A Rotarix beadható egyidőben a szokásos előírt védőoltásokkal, mint diftéria, tetanusz, pertusszisz (szamárköhögés), b-típusú Haemophilus influenzae, szájon át adandó (orális) vagy inaktivált polio, hepatitisz B, valamint konjugált pneumococcus vagy C szerocsoportú konjugált meningococcus vakcinával.

A Rotarix egyidejű alkalmazása étellel és itallal

Nincs semmiféle megkötés a gyermek étel- vagy italfogyasztását illetően, sem az oltás előtt, sem utána.

Szoptatás

Klinikai vizsgálatok tapasztalatai alapján a szoptatás nem csökkenti a Rotarix védőhatását a rotavírus okozta gyomor- és bélhuruttal szemben. Ezért a szoptatás folytatható az oltási program alatt.

A Rotarix szacharózt tartalmaz

Ha orvosa említette Önnek, hogy gyermeke bizonyos cukrokra túlérzékeny, beszéljen az orvossal mielőtt megkapja a vakcinát beadása előtt.

3. Hogyan adják be a Rotarix-ot?

Az orvos vagy a nővér fogja gyermekének beadni a Rotarix ajánlott adagját. A vakcinát (1,5 ml folyadék) szájon át fogják beadni. Ez a vakcina semmilyen körülmények között nem adható be injekcióban.

Gyermeke két adag oltást fog kapni. Mindkét adagot más alkalommal adják be, a két adag beadása között legalább 4 hétnek kell eltelnie. Az első adagot 6 hetes kortól lehet beadni. 24 hetes korig mindkét vakcina adagot be kell adni, de előnyösebb, ha már 16 hetes kor előtt beadják.

A Rotarix koraszülötteknek azonos adagolási sémában adható, amennyiben a terhesség legalább 27 hétig tartott.

Ha gyermeke kiköpi vagy visszaöklendezi a vakcina nagy részét, ugyanazon oltási alkalommal pótlásul be lehet adni még egy adagot.

Ha gyermeke az első alkalommal Rotarix-ot kap, ajánlatos, hogy a második adagot is Rotarix-ből (és nem egy másik rotavírus vakcinából) kapja.

Fontos, hogy kövesse az orvos vagy a nővér utasítását a következő oltási időpontra vonatkozóan. Amennyiben a megbeszélt időpontra elfelejtene visszamenni, kérje ki orvosa tanácsát.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezzel a vakcinával az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:

Gyakori (10 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő):
 • hasmenés
 • ingerlékenység
Nem gyakori (100 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő):
 • hasi fájdalom, puffadás
 • a bőr gyulladása
A Rotarix forgalomba hozatala során jelentett mellékhatások:
 • Nagyon ritka: bélbetüremkedés (a bél egy szakasza elzáródhat vagy megcsavarodhat). Ennek a jelei közé tartozhat az erős hasi fájdalom, a tartós hányás, a véres széklet, a puffadt has és/vagy a magas láz.
 • vér a székletben.
 • sokkal a normális idő előtt született (a terhesség 28.-ik hetében vagy azelőtt született) csecsemőknél az oltás utáni 2-3 napban meghosszabbodhat a légvételek között eltelt idő.
 • ha gyermeke olyan ritka, örökletes betegséggel született, mely az immunrendszert érinti, és melyet súlyos kombinált immunhiánynak (SCDI) hívnak, előfordulhat gyomor- vagy bélhurut (gasztroenteritisz) és a vakcinában lévő vírus a széklettel ürül. A gasztroenteritisz jelei lehetnek a hányinger, a hányás vagy a hasmenés.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban

5. Hogyan kell a Rotarix-ot tárolni?

Ez a vakcina gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a vakcinát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Hűtőszekrényben (2°C – 8°C) tárolandó.
Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A vakcinát felnyitás után azonnal be kell adni.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk Mit tartalmaz a Rotarix

– A készítmény hatóanyagai:
Humán rotavírus RIX4414 törzs (élő, gyengített)* legalább 106,0 CCID50
*Vero sejteken előállított
– A Rotarix egyéb összetevői: szacharóz (lásd 2. pont, „A Rotarix szacharózt tartalmaz”), dinátrium adipát, Dulbecco’s Modified Eagle Medium (DMEM), steril víz.

Milyen a Rotarix külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Belsőleges szuszpenzió előretöltött szájfeltétben.
A Rotarix tiszta, színtelen folyadék formájában, egyadagos előretöltött szájfeltétben (1,5 ml) kerül forgalomba.
A Rotarix 1, 5, 10 vagy 25 darabos csomagolásban kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

GlaxoSmithKline Biologicals s.a.
Rue de l’Institut 89
B-1330 Rixensart
Belgium

A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:

België/Belgique/Belgien
GlaxoSmithKline Pharmaceuticals s.a./n.v.
Tél/Tel: + 32 10 85 52 00

България
ГлаксоСмитКлайн ЕООД
Тел. + 359 2 953 10 34

Lietuva
GlaxoSmithKline Lietuva UAB
Tel. +370 5 264 90 00
info.lt@gsk.com

Luxembourg/Luxemburg
GlaxoSmithKline Pharmaceuticals s.a./n.v.
Tél/Tel: + 32 10 85 52 00

Česká republika
GlaxoSmithKline s.r.o.
Tel: + 420 2 22 00 11 11
cz.info@gsk.com

Danmark
GlaxoSmithKline Pharma A/S
Tlf: + 45 36 35 91 00
dk-info@gsk.com

Deutschland
GlaxoSmithKline GmbH & Co. KG
Tel: + 49 (0)89 360448701
produkt.info@gsk.com

Eesti
GlaxoSmithKline Eesti OÜ
Tel: +372 667 6900
estonia@gsk.com

Ελλάδα
GlaxoSmithKline A.E.B.E.
Tηλ: + 30 210 68 82 100

España
GlaxoSmithKline, S.A.
Tel: + 34 902 202 700
es-ci@gsk.com

France
Laboratoire GlaxoSmithKline
Tél: + 33 (0) 1 39 17 84 44
diam@gsk.com

Hrvatska
GlaxoSmithKline d.o.o.
Tel.: + 385 (0)1 6051999

Ireland
GlaxoSmithKline (Ireland) Ltd
Tel: + 353 (0)1 495 5000

Ísland
GlaxoSmithKline ehf.
Sími : +354 530 3700

Italia
GlaxoSmithKline S.p.A.
Tel:+ 39 04 59 21 81 11

Κύπρος
GlaxoSmithKline (Cyprus) Ltd

Magyarország
GlaxoSmithKline Kft.
Tel.: + 36-1-2255300

Malta
GlaxoSmithKline (Malta) Ltd
Tel: + 356 21 238131

Nederland
GlaxoSmithKline BV
Tel: + 31 (0)30 69 38 100
nlinfo@gsk.com

Norge
GlaxoSmithKline AS
Tlf: + 47 22 70 20 00
firmapost@gsk.no

Österreich
GlaxoSmithKline Pharma GmbH.
Tel: + 43 1 970 75-0
at.info@gsk.com

Polska
GSK Services Sp. z o.o.
Tel.: + 48 (22) 576 9000

Portugal
Smith Kline & French Portuguesa, Produtos
Farmacêuticos, Lda.
Tel: + 351 21 412 95 00
FI.PT@gsk.com

România
GlaxoSmithKline (GSK) SRL
Tel: +40 (0)21 3028 208

Slovenija
GlaxoSmithKline d.o.o.
Tel: + 386 (0) 1 280 25 00
medical.x.si@gsk.com

Slovenská republika
GlaxoSmithKline Slovakia s.r.o.
Tel: + 421 (0)2 48 26 11 11
recepcia.sk@gsk.com

Suomi/Finland
GlaxoSmithKline Oy
Puh/Tel: + 358 10 30 30 30
Finland.tuoteinfo@gsk.com

Sverige
GlaxoSmithKline AB
Τηλ: + 357 22 39 70 00
gskcyprus@gsk.com

Latvija
GlaxoSmithKline Latvia SIA
Tel: + 371 67312687
lv-epasts@gsk.com
Tel: + 46 (0)8 638 93 00
info.produkt@gsk.com

United Kingdom
GlaxoSmithKline UK
Tel: + 44 (0)808 100 9997
customercontactuk@gsk.com

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 04/2014

Egyéb információforrások

A gyógyszerről részletes információ az Európai Gyógyszerügynökség internetes honlapján (http://www.ema.europa.eu) található.


Az alábbi információk kizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak:

A vakcina orális alkalmazásra szánt, tiszta, színtelen, látható részecskéktől mentes folyadék.

A vakcina beadásra kész (sem kiegészíteni, sem hígítani nem szükséges). A vakcinát orálisan kell alkalmazni, más vakcinával vagy oldattal való keverés nélkül.

A vakcinát meg kell tekinteni, hogy idegen anyagrészecskék és/vagy egyéb fizikai elváltozások nem láthatók-e benne. Ilyen jelenség észlelése esetén a készítményt ki kell dobni.

A fel nem használt készítményt és a hulladékokat a helyi hatósági követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.

A vakcina beadására vonatkozó utasítások: A vakcina beadására vonatkozó utasítások

A kiürült szájfeltétet és a védőkupakot, valamint egyéb hulladékokat a helyi hatósági követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni.

OGYÉI eng.szám:
HU/COM/0005/12(3)

© 2001-2015 GlaxoSmithKline plc. A honlap a GSK tulajdona.
HU/ROT/0017/15b Az anyag aktualizálásának dátuma: 2015. július 29.
Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2016. július 29.
OGYÉI eng.szám: OGYI/15602-2/2015